Избрано от Добрите новини за изминалата седмица (11 март - 17 март 2013г)

Туризъм
Морето "донесе" четири нови плажа по Южното Черноморие. Пясъчните наноси са картографирани и описани в кадастралните карти, които геодезисти изготвят за цялото крайбрежие. Два от плажовете са в Свети Влас, третият е в курортен комплекс „Свети Тома” в Созопол, а четвъртия е на Маслен нос до Приморско.
В Поморие стартираха официално строителните работи по проект „Поморие - туристическа атракция - град на солта, древна история и традиции". В проекта са включени две позиции, които ще се изпълняват от две различни строителни фирми.
Община Луковит ще работи по нова и атрактивна туристическа дестинация. Проектът „Магията на долина Панега - маркетинг на туристическа дестинация Луковит - Ябланица - Червен бряг" ще има за цел разработване на нови комплексни туристически маршрути и нови туристически пакети.
Тракийската могилаШушманец" ще отвори врати за посетители. Гробницата е консервирана и реставрирана, като заедно с това е изградена модерна защитна постройка, инсталирана е климатична инсталация, има подходяща вентилация, снабдена е с мобилен влагоабсорбатор, направени са всички необходими дейности по дренажа, поставени са геомембрани, така че да се създаде оптимален режим за съхраняване на автентичните зидове, мазилки и настилки.
Монтираха статуя на Люцкан от разказа „Последна радост" пред къщата-музей „Йордан Йовков” в Добрич. Фигурата е с човешки ръст и е авторски проект на скулптора Любомир Добрев. Изработена е от бронз. В композицията героят държи кошница и хризантема. На фасадата на къщата-музей е монтиран и барелеф с автентичен подпис на Йовков, годината на раждане и кончината му, изработени от същия автор.


Пролет е

Снимка © novini.bg
Във Варна вече цъфтят първите дърветата - бадемите. По традиция, по-нетърпеливите варненци вече закичиха мартениците си по клоните им.
Напук на метеорологичните условия и студовете в последните дни, първите щъркели долетяха - край Стара Загора, Самуилово, Търновско и Елена. Вестителите на пролетта вече търсят храна в напоените пшеничени ниви край градове и села. Според природозащитници първите щъркели, които долитат от юг са предимно мъжки, тъй като мъжките екземпляри обикновено се връщат първи в старото гнездо. 


Българите по света
Студент от Стопанската академия в Свищов спечели 11 евростипендии. Ергин Азис буквално постави рекорд сред студентите в България като се класира във всичките категории за специални евростипендии. Той има зад гърба си десетки първи награди от престижни научни и спортни състезания, проекти и стажантски програми в чужбина. За евростипендия може да кандидатства всеки студент с висок успех и отличия от работа по проекти.
Елена Вълкова спечели трета награда от международен конкурс за композиции за деца в Люксембург, като в него са участвали 124 композитори от 17 държави. Тя се е представила със сборника" Първи стъпки" - 25 пиеси за начинаещи цигулари и споделя, че черпи вдъхновение от своите ученици.
Момичета от Благоевград спечелиха две квоти за насрочения за юли в английския град Брайтън, Англия световен финал по танцово изкуство „Dance World Cup 2013“ (Световно първенство по танци), в който ще вземат участие артисти от повече от 30 страни по света. Танцовите умения на 350-те деца и юноши  от най-добрите клубове в България бяха оценявани от професионалисти в областта на танцово изкуство. Тридесет  формации от цяла България представиха танци  на най-високо ниво, оценявани според  хореографска и изпълнителска стойност, техническо ниво на изпълнение, израз, артистичност, интерпретация и др.


Герои
Доброволец дари кръв за 112-ти път при съвместната кръводарителска акция, която се проведе в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора. Човекът сподели, че кръводаряването е неизменна част от неговия живот близо вече 40 години. Сред участниците в акцията имаше и други, за които безвъзмездното кръводаряване е нещо не чак толкова необикновено, нещо, което правят съвсем редовно.
На Живко Георгиев със сигурност не му липсва нито амбиция, нито мотивация. 26-годишното момче е със специфичното заболяване на детска церебрална парализа. Живко е 100% инвалид, но това не му пречи да вземе първия си изпит по информатика в Пловдивския университет с 5, а на практическата част изкара пълно 6.


Култура
Във второто издание на фестивала Sofia Dance Fest над 700 танцьори мерят сили в най-различни танцови стилове. Фестивалът предоставя поле за изява на деца, младежи и допринася за повишаване на мотивацията им да се занимават с конструктивна творческа дейност. Най-малкият участник е едва на 4, а най-възрастният на над 60 години. За да могат повече хора да се насладят на невероятната феерия от музика и танци, както и от майсторството на участниците, входът за конкурса и гала спектакъла е свободен.
3D прожекция върху сградата на общината даде старт на фестивала "Включи града" в Бургас. Фестивалът ще се проведе от 22 до 24 март в Морската градина, а публиката ще види многобройни артинсталации, пърформанси, концерти, кино прожекции, уъркшопи и изложби. Всички събития са с вход свободен, а повече информация за фестивалната програма ще намерите на www.vkluchigrada.com.
Специална хлебна къща отвори врати за пловдивчани. Тя се помещава в сградата на БЧК на ул. „Изток" и поне два пъти месечно ще приема посетители. Хлебната къща е световен проект на 5 континента, а инициатор е Надежда Савова, според която хлябът обединява хората, независимо на кой край на света се намират. Надежда е Пътешественик на годината на „Нешънъл Джиографик". Тя е била в 76 страни, където е изследвала по какъв начин кулинарията може да бъде терапия - както за социалните отношения, така и като мост между поколенията.
Седми национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов" - Кюстендил 2013. Литературният конкурс е ежегоден и се провежда през месец май, под патронажа на кмета на Община Кюстендил. В него могат да участват автори от цялата страна. Целта на конкурса е да продължи ярката литературна традиция на гр. Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има безспорен принос творчеството на Биньо Иванов - поетът, свързал трайно съдбата си с този град.
Онлайн конкурс за творческо писане на ученици се организира в цялата страна. В такъв формат той се организира за първи път и в него могат да участват деца от 5-и до 12-и клас. Самият конкурс ще се проведе на 30 март от 10 до 14 часа. Всеки ученик ще пише по зададена тема в съответния жанр, която ще получи в деня на състезанието на посочена от него електронна поща. За разказ ограничението е 1000 думи, а стиховете трябва да са до 700.


Дъга, корморани и комети

Снимка © Дарик Враца
Голяма дъга се появи в небето над Враца, след кратък дъжд.
Качулати корморани вече гнездят и по Южното ни Черноморие. Това установи екип на Българско дружество за защита на птиците, проучващ морските птици в Черно море. За пръв път на юг от Бургас е документирано сигурно гнездене на качулат или както още го наричат среден корморан. Наблюдението е направено от специалистите, в района на община Созопол. По време на изследването са видени над 50 качулати корморана в полет към местата им за нощувка.
От 18 до 25 март 2013г Народна Астрономическа Обсерватория "Юрий Гагарин" - Стара Загора организира кампания за наблюдение на ярката комета С/2011 L4 (PanSTARRS). Кометата PanSTARRS все по-добре може да бъде забелязана в старозагорското небе. Вижда се с просто око ниско на западния хоризонт при залез Слънце около 19 часа. Гражданите на Стара Загора могат да се възползват от възможността да научат повече за кометите чрез презентациите и филмите в залата на НАОП и при ясно небе да наблюдават кометата PanSTARRS с телескоп от наблюдателната площадка на НАОП всеки работен ден в периода 18-25 март от 18:00 до 19:30 часа. От обсерваторията организират и посрещане на пролетното равноденствие на 20 март в 13:02 часа на наблюдателната площадка на НАОП край новата атракция „Слънчев часовник".


Зелени технологии, благотворителни каузи и истинска храна
Производителите на зелена енергия са готови да дават част от печалбата си на бедните. Според Владимир Аличков и Никола Газдов от Българската фотоволтаична асоциация дотацията към сметките на потребителите би могла да достигне 30-40 на сто. Мислим, че това е правилно и трайно решение, защото икономиката на България няма да се възстанови сега за един сезон, а цените на електроенергията, се вижда в световен мащаб, растат всяка година. България е част от този световен механизъм и в България цените на електроенергията ще растат, каза Аличков.
Социално приложение за смартфони дава възможност да подкрепите различни благотворителни каузи, докато ходите пеш. Walk2Help измерва изминатото разстояние при вървене и го преобразува във виртуални точки. Когато бъде събран определен брой точки, спонсорът, решил да подкрепи кампанията, отпуска пари за нейното реализиране. Дори и да не разполагате със смартфон, можете да подкрепите кампанията, като дадете своя глас за нея чрез регистрация в платформата.
В дните преди Великден, в началото на май в София ще заработи пазар на биопроизводителите. Столична община вече е определила мястото на пазара - парка "Заимов". В момента се изработват къщичките и щандовете, на които ще бъдат изложени веднъж седмично плодове, зеленчуци, месни, млечни и пчелни продукти, както и преработени изделия като лютеница, сладка и други. "Нашите продукти не съдържат торове, препарати, както и ГМО. Предимствата на тези биопазари са, че ще се избегнат прекупвачите, тези здравословни продукти ще се предлагат директно от производителя и това ще става съвсем близо до вашия дом", каза Албена Симеонова от Българска асоциация "Биопродукти".
-

-