Избрано от добрите новини за изминалата седмица (4 -10 февруари 2013г)

За обучение

Безплатни магистърски и бакалавърски програми за българи предлага университетът в Малмьо, Швеция. Специалностите са в областта на политиката, международните отношения, социалните науки, биомедицината, компютърните науки.
А в Бургаският свободен университет започна работа по проект за Университетски център за електронни форми на дистанционно обучение и услуги. Освен четири магистърски програми той ще предлага и една двадесет курса за външни потребители. Първата учебна година по него ще бъде 2014/2015.
С третото издание на националното изложение на таланта „ВИЖ!Фест” се даде началото на седмия национален социално-образователен конкурс „1000 стипендии”. Проектът „1000 стипендии” на фондация „Комунитас” ще помогне през учебната 2013/2014 година на ученици от 6-и до 11-и клас в тяхното развитие в 15 различни области от науката и изкуството. Срокът за кандидастване е до 15 април 2013 г


Култура: Българи в чужбина - "Балканска треска"

Концертът "Балканска треска" в лондонския културен център "Барбикан" на 31 януари предизвика вълна от положителни отзиви, напук на паралелната, свързана с опасенията от прииждането на български и румънски емигранти след падането на ограниченията за работа на Острова. Кавалджията Теодосий Спасов и китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич излязоха на една сцена с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на американеца с естонски произход Кристиан Ярви.

Култура: у нас

София: Тазгодишната „Пощенска кутия за приказки“ представя „Отворено писмо“, а четенето ще се състои на 11-ти февруари от 19:00 часа. В предстоящото четене участие ще вземат Ива Дойчинова, Димо ПИФ, Орлин Павлов, Стефан А. Щерев, Драго Симеонов и Йоана Мирчева, Вики Терзийска, Елена Бозова , Васил Русев, Васил Гюров, Денис Ризов
Якоруда се сдоби с кино, а входът за всички прожекции ще е безплатен. Киното е единствено в общината, след като години наред жителите и гостите нямали възможност да гледат прожекции в града.
За феновете на фантастиката: Kонкурс за кратък фантастичен разказ по повод годишнината от рождението на Агоп Мелконян. Покажете, че точните, а не многото думи са важното за една, дори фантастична история! Жанр - всичко, включващо фантастични елементи - научна фантастика, фентъзи, ужаси, психологическа фантастика, магически реализъм и др. Срок за изпращане на творбите 10.03.2013 г.

За влюбените

Театър „Българска армия" предлага на всички влюбени да посетят две представления от февруарската програма на театъра с един билет. Двойките могат да избират между пиесите „Както ви харесва" на 13 февруари и „Евгений Онегин" - на 14 февруари. Единственото условие е влюбените да се целунат пред билетната каса.


Будни сме!

Все повече родители осъзнават вредата от ваксините и отказват да ваксинират децата си, въпреки постоянната медийна пропаганда. Най-честите опасения на родителите са, че децата могат да получат усложнения след имунизацията.
88-годишен дядо не се върза на измамници. Първоначално старецът им повярвал и отишъл да изтегли спестяванията си от банката, но по пътя се усетил, че е чувал за ограбени хора и сменил посоката - отишъл в полицейското управление.
Хиляди българи в цялата страна излязоха на улиците в неделя против монополистите, заради високите сметки за ток и парно. Масови протести, които ни припомниха митингите от зората на демокрацията, имаше в много български градове. Снимката е на Павел Шатев и е от протеста в Благоевград.




История

Древният римски град Нове ще бъде реставриран с над 5,8 млн. лева по проект на Община Свищов, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Предвижда се да бъде изградена сцена на открито в Нове, където ще могат да се организират възстановки от римския военен бит като битки, спортни игри, театрални постановки.
Златна икона показваща на Разпятието на Исус Христос е спасена. Иконата е от втората половина на XIV век и е открита при разкопките на Перперикон. Ценната находка е била шест месеца на реставрация, защото, когато е открита, била раздробена на много малки парченца.


Технологии

Рекламите спират да се надвикват от 30 юни окончателно. Те трябва да станат 2 пъти по-тихи и така да се доближат до говора на новините. За това се договориха частните телевизии, рекламните агенции и рекламодателите, като подписаха вчера споразумение пред очите на Съвета за електронни медии и председателя на парламентарната медийна комисия Даниела Петрова. Така трите страни в рекламната тв индустрия приеха единен стандарт за регулация на нивата на звука в рекламата. Изискването му е звукът да се нормализира, което ще рече да се уеднакви със звука на останалата част от програмното съдържание.
Българчетата между 9 и 16 г. са на второ място в Европа по продължителност на ежедневно ползване на интернет, сочи изследване. Пред нашите деца са само шведските. Освен това българчетата са и на едно от първите места по основни базови умения за защита в онлайн среда.


Цветя

В Ботаническата градина при Българската академия на науките има открита Изложба на азалии, съобщиха от пресцентъра на БАН. Поводът е цъфтежът на азалиите, които се отглеждат в Ботаническата градина при БАН. Цъфтят над 30 сорта азалии, камелии, антуриуми, венерини пантофки, цимбидиуми, стрелиция и новозеландското коледно дърво. Изложбата „Семейство Пиренови” ще продължи до 17 февруари 2013 г.

Земеделие

Започва втори опит за отглеждане на студоустойчиви маслини на територията на Кърджали и Ивайловград, съобщи на пресконференция директорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Кърджали доцент Васко Василев. Това ще бъде направено съвместно с испанска корпоративна групировка, в чийто състав влизат 165 кооператива, специализирани в производството на маслини, зехтин и ядки. За производството на маслини местната власт е отпуснала близо 80 декара опитно поле.


Добри хора

Броят на доброволните кръводарители в България се увеличава. Само през последните два дни, в София кръв са дарили 105 души. Следващата акция по кръводаряване ще бъде на 22, 23 и 24 февруари, съобщи TV7.
Всички, които искат да дарят кръв, могат да го направят на посочените дати в Националния център по трансфузионна хематология. Кръводарителите трябва да са навършили 18 години, да не са по-възрастни от 65 години, да не взимат лекарства и да са в добро здравословно състояние.


Доблест

Петима деветокласници от Стара Загора намериха близо 1700 лева и ги върнаха. Парите били открити на служебен паркинг, близо до училището. Учениците съобщили на класните си ръководители и предали намерените пари в Първо районно управление на полицията, където вече имало подаден сигнал от собственика. По-късно Димитър Люртов, Валентин Желев, Мирослав Колев, Тонимир Стоянов и Антонио Николов са наградени с грамоти за доблестна постъпка.


Смелчага

Маскирани опитаха да оберат бензиностанция, но служителят ги надви. Единият нападател ударил работника с твърд предмет, но мъжът оказал съпротива и започнал да налага нападателите с железния стол, на който седял. След като не успели да вземат наличния оборот, маскираните си тръгнали от бензиностанцията с подвити опашки. Образувано е досъдебно производство.

-

-