Избрано от мрежата: Добрите новини за изминалата седмица (28 януари - 3 февруари 2013г.)

Обичаме природата
Няколко хиляди граждани заляха улиците на София, Пловдив и Варна с нови екопротести под надслов "Долу ръцете от българската природа!" В Търново имаше протести против изсичането на гори, а в София имаше и протест за опазването на вековен чинар. Денят на Влажните зони се отбеляза с много мероприятия в цялата страна, а от организацията WWF ще работят за изграждането на трансграничен комплекс от защитени зони между България и Румъния. Природният парк "Златни пясъци" ще бъде разширен с 57 хектара, а 4 вредни за пчелите пестицида ще бъдат забранени. В землището на Хаджидимитрово ще се обособяват зони за защита на редките растения, а по Черноморието ще се възстановяват дъбовите гори.

Туризъм
Екопътека направи достъпни Стобските пирамиди за хората с увреждания, а за Долината на тракийските царе ще се отпускат ежегодно по 3.5 млн.лв.

Младите хора
Стипендиите на гимназистите ще се вдигнат почти двойно, а младите висшисти ще могат да ходят на платени стажове в чужбина. Българските математици пък обраха златните медали на международната олимпиада по математика, физика и информатика в Казахстан.

Култура
София Филм Фест стартира с филм за екопротестите и Витоша, а до Телефонната палата в столицата се провежда първото издание на фестивал на ледените фигури, който ще продължи до 6-ти февруари. В Бургас „Акустично с Горещ пясък“ ще се провежда всяка последна седмица от месеца в продължение на цяла година. Входът е свободен. Също в Бургас се замисля и интересен атракцион, наречен „Подземния град”, който ще включва обитателите на морското дъно, потънал кораб, оракул и Стария Бургас. Във Варна пък ще се прави музей на мястото на Дупката, който ще бъде безплатен и с водно огледало.




В Перник се провежда фестивалът "Сурва", в който тази година се включиха 6092-ма участници от 94 маскарадни групи. Тук можете да разгледате много снимки и клипчета от събитието. Освен това фестивалът кандидатства и за включване в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. А в Кюстендил, след 23-годишно прекъсване, отново връчиха награда на името на Владимир Димитров-Майстора.

Православие
В Русе изложиха на поклонение чудотворна икона, а БПЦ ще канонизира някои от жертвите на комунистическия режим.

Монополистите губят точки
При спиране на тока енергото ще ни плаща и за стрес, а "Софийска вода" отнесе глоба от 63 хил.лв. Освен това по-лесно ще могат да се присъединяват към мрежата малките фотоволтаични панели, а нов закон ще ни освобождава от старите задължения, които са с над 10-годишна давност.

Технологии
Интернета в България се оказа един от най-бързите в света.

Добри хора
От "Сдружение Азбукари" организираха ски урок за деца лишени от родителска грижа. На малчуганите от дома в кв. „Драгалевци“ беше подарен един незабравим ден сред снежните склонове на Витоша. Под вещото ръководство на специалистите децата успяха да усвоят основни умения , свързани със зимния спорт, като успоредно с това се позабавляваха до насита. В края на деня те дори успяха да направят демонстрация на всичко, което са научили.
Христо Мутафчиев ще се снима безвъзмездно в младежкия филм "Нежни куршуми". Председателят на Съюза на артистите в България не само ще се снима в продукцията на екипът ентусиасти, но и ще помогне на тези млади хора със своите контакти и логистика.
Кметът на Градец дарява по 100 лева от заплатата си на всяко новородено в селото. "Знам, че не са много, но се опитвам да дам стимул на младите семейства да имат деца", коментира пред БНР Илия Томов.

Герой
Благодетел от София - Петър Марков, дари 250 лева за лекарства на 11-годишния Николай Банков от село Граф Игнатиево. Родителите на момченцето отчаяно търсеха пари за медикаментите, които са му изписани от специалисти в турска клиника. След интервюто с Иван Банков - бащата на детето, в ефира на Дарик столичанинът превел по сметката на Ники цялата сума.

-

-