Един лесен начин за справяне с болката

Учените откриха лесен начин за облекчение на болката на онкоболните пациенти, които са принудени ежедневно да изтърпяват различни болезнени лечебни процедури. За целта болните трябва да се пренесат до водопада Виктория в Африка... без да е нужно да напускат болничното си легло. Оказва се, че е достатачно само да им се покажат няколко идилични картини, в добавка с отпускаща музика, и повечето пациенти действително започват да чувстват облекчение на болката. (zaharia: Предлагам ви да видите едно видео на водопада Виктория преди да продължите да четете нататък.)



Изследователите от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, САЩ са провели серия от експерименти и са анализирали болни, които са били подложени на костно-мозъчна аспирация и биопсия (това са едни от най-болезнените лечебни процедури, които се прилагат на болни от рак пациенти). Представете си една огромна игла, която се забожда в задната част на тазовата кост с цел да се изтегли костен мозък. Процедурата понякога продължава повече от 10 минути и обикновено се извършва само с местна упойка.

Болните от някои видове рак са принудени често да се подлагат на биопсия и затова и преди са се провеждали доста изследвания в търсене на начини за намаляване на болката (например прилагането на хипноза или на различни видове упойка). Сега вече учените вярват, че са открили лесен и евтин метод, който ще направи поносима болката от такива болезнени процедури като биопсията.

"Ние изследвахме 2 групи пациенти, като на едните показвахме красиви гледки, придружени с успокояваща музика, а на другите - сцени от градския живот, придружени с обикновени градски звуци" - разказва Ноа Летцин от департамента по медицина в университета в Балтимор. "След това измерихме нивата на болката".

Идиличните гледки били от различни природни красоти, като например водопада Виктория в Замбия, като картините били нарисувани върху самите пердета в болничните стаи и заобикаляли пациента, докато се извършвала процедурата. За да е по-автентична атмосферата се добавяли и подходящи звуци - птичи песни, подухване на вятър и пр., които се пускали на болните посредством слушалки. Градските сцени пък били нормални гледки от голям град - забързани хора, натоварен трафик по улиците и т.н., т.е. обичайната стресираща обстановка. В крайна сметка се оказало, че даже и дребната промяна в обзавеждането на болничните стаи в "по-идилична посока" може много да повлияе на начина, по който болните реагират на болезнените процедури.

За измерването на болката учените приложили 10-степенна скала, известна като Инструмент на Хопкинс за интензивност на болката. Според тази скала стойностите над 4 се класифицират между средна и нетърпима болка. Контролната група в експеримента - тези болни, които не са гледали нито идилични, нито градски сцени по време на процедурата - са маркирали средна стойност на болка от биопсията 5.7 по скалата на Хопкинс. Обаче тези пациенти, които били подложени на идиличните гледки и звуци, регистрирали средна стойност на болката само 3.9, което е значително по-малко. Градските сцени и звуци не предизвикали забележителна промяна в нивата на болката - резултатите на тази група пациенти били почти като на контролната група.

Според Ноа Летцин тези резултати показват, че облекчаването на болката не се дължи толкова на разсейването на пациента, колкото на специалните елементи в природните картини и звуци, които явно имат обезболяващ ефект. Той смята, че изборът на точно определени гледки и звуци е много важен, за да може да се прояви ефектът в максимална степен.

"Някои елементи в картините действително имат благотворен ефект, докато други могат да бъдат направо стряскащи" - обяснява Летцин. "Например ако се виждат усойни места или големи скали, пациентът би могъл да си направи асоциация, че там се крие някакво хищно животно, което се готви да нападне, а това е стресиращо. Но идиличните картини, които ние избрахме за експеримента, бяха все картини на широки и открити пространства, с течаща вода и птичи песни, т.е. все елементи, които действат успокояващо".

Учените се надяват, че болниците ще се възползват от техните открития и ще ги приложат за да помогнат по един лесен и евтин начин за облекчаване болката на пациентите. Идиличните картини биха могли да бъдат като стенописи по стените или просто между леглата може да се закачи един голям цветен плакат с подходяща красива гледка.

Източник: / BBC/

От zaharia: Ако случайно нещо ви боли можете да изпробвате метода - ето ви още едно вдъхновяващо видео, което показва водопада Анхел (най-високия в света), който се намира във Венецуела: