Птиците могат да виждат магнитното поле на Земята

Учените смятат, че птиците са способни да виждат електромагнитното поле на Земята докато летят в небето. Отдавна е известно, че много живи организми, включително и птиците, се ориентират в пространството като усещат посоките на магнитните сили около планетата ни, които сили са им като пътепоказател. Сега обаче учените са установили, че в самите очи на летящите същества се пораждат различни реакции, в зависимост от посоката на магнитното поле. Тези реакции могат да създадат картина на полето в различни форми на по-тъмни и по-светли нюанси в очите на птиците.

Според учените, ако резултатите се потвърдят, това ще бъде поредното доказателство за чудесата на Природата, защото в своите тестове изследователите са ползвали сложни химикали и възможно най-изтънчените научни методи, но въпреки това не успели да пресъздадат на 100% това, което става в очите на птиците.

Цялата теория включва проучване на процеса, при който светлината прониква в окото на птицата, който процес интригува научната общност от повече от 30 години. В края на 1970-те години физикът Клаус Шултен изказва предположението, че птиците се ориентират посредством влиянието на геомагнитните сили върху биохимичните реакции, които протичат в очите им. От тогава учените изучават тези реакции и вече са идентифицирали няколко вида специализирани клетки в очите, които изпълняват тези функции с помощта на протеинът криптохром.

Когато фотонът светлина навлиза в окото на птицата, той влиза в контакт с криптохрома, което предизвиква увеличаване на енергията и образуване на квантова връзка, в състоянието на която електроните са пространствено разделени, но все още могат да си влияят взаимно. Учените отдавна подозират, че в птичите очи има своего рода квантов компас, но сега, въз основа на новите проучвания, те твърдят, че птиците са способни да виждат като истинска картина електромагнитното поле на Земята. Тази картина според изследователите представлява комбинация от форми и светлосенки с различна степен на яркост и контраст, които зависят от движението на самото магнитно поле.



До момента все още учените не са успели да пресъздадат експериментално процеса в лаборатория на 100% и засега не разполагат с научни доказателства за теорията си, но тестовете продължават и изгледите за такова зашеметяващо откритие са обещаващи. Новите резултати са публикувани от квантовия физик Саймън Бенджамин от Оксфордския университет съвместно с Националния университет на Сингапур.

Според него очите на птиците работят наистина поразително: "Все още не сме много на ясно какво има в очите на птиците и как точно работи това нещо, но определено живата природа го прави много по-добре, отколкото нашите специално създадени, красиви лабораторни молекули. Направо е смайващо!" - казва той.

Д-р Шултен, който не е участвал в последните изследвания добавя: "Аз мисля, че това е едно много интересно изследване, което атакува проблема от нетрадиционна гледна точка."

Източник: www.dailymail.co.uk
Фотоизточници: flickr.com и pixdaus.com

-

-