Тунелът на слоновете

Найроби, Кения
Здрачът се настанява върху горските склонове на Маунт Кения, а по-главната магистрала в региона трафикът намалява. Това е времето, когато три слона преминават през първия специално построен слонски подлез в Африка, създаден с цел да разреши задълбочаващия се конфликт между хора и животни в Африка. Часът е 18:47, когато един блестящ набор от бели бивни се показва от изхода на новопостроения тунел. След него се появява и втори набор от бивни. После и трети. Напредвайки предпазливо, тримата млади мъжки се изкачват по насипа от пръст, след което рязко завиват в ляво и се скриват в гората.

Тунелът на стойност $250,000 е построен със средства от дарителски фондове и успешно свързва две диви области и две различни популации от слонове разделени в продължение на години поради човешкото развитие. По този начин слоновете успяват да пресекат този главен път без да поставят себе си или шофьорите в опасност и без да нанасят щети на посевите или да плашат жителите на близкото село.

"Това е първият известен случай, в който слон преминава през подлез и заради това е толкова вълнуващ. Не очаквахме това да се случи толкова бързо" - казва Сузи Уиикс, изпълнителен директор на Маунт Кения Тръст, един от партньорите в проекта за тунела. "Те действително успяха да преминат през подлеза само няколко дни след като беше отворен." 4,5-метровия тунел е отворен за слоновете около Коледа, а на 1 януари млад слон на име Тони прави първото преминаване. Придружен от още двама млади мъжкари, Тони преминава през подлеза отново в понеделник, като репортер на Associated Press успява да заснеме и първите по рода си снимки и видео на слоновете, използващи тунела.

Дивата природа в Африка е подложена на все по-нарастващ натиск поради човешкото развитие. Строят се села и се отглеждат култури в области, които от векове са били диви райони и дом за дивите животните. Новият слонски подлез възстановява връзката между девствената природа на планинската област Маунт Кения с по-ниските гористо-долинни райони, като по този начин свързва 2000 слона от планината с 5000 слона от по-ниската област.

Основателят на "Спасете слоновете" Иън Дъглас-Хамилтън смята, че построеният 14 километров коридор, който заобикаля тунела, улеснява слоновете да се преминават от ниската към високата област, за да си търсят храна и партньори. Този ограден коридор ще помогне и за обогатяване на генетичния фонд на слонската популация. Общият проект за тунела и коридора е на стойност $1 милион. "В цяла Африка невероятната дива природа става все по-разпокъсана от нарастващата човешка популация, и за да оцелеят африканските диви животни трябва да се намерят решения от такъв характер, които запазват свързаността посредством коридори," казва той. "Мисля, че това е един добър пример за компромисите, които могат да бъдат направени между човешките интереси и оцеляването на диви животни", добавя той.

Построяването на подлеза излязло малко по-скъпо, отколкото било предвидено, казва също Дъглас-Хамилтън. Според него е нужно да се търсят и по-евтини решения, например места, където движението да бъде временно спряно, така че слоновете да могат да преминават по самите пътищата.



Кенийския тунел за слонове може да е първия в Африка, но не и в света. Китай и Индия имат слонски подлези, а в Индия има даже и слонски надлези. В САЩ, в неделя е бил обявен победителят в конкурса за проектиране на пътека за диви животни, която да пресича магистралата във Вейл, Колорадо, с цел да се намалят сблъсъците между леки автомобили и елени, муфлони и койоти. В Националния парк за слонове Адо в Южна Африка, който е разпокъсан от пътища и железопътни линии, длъжностни лица наскоро отвориха пътека, по която слоновете да могат да пресичат шосето, съобщава Меган Таплин, говорителката на парка. Тя казва също, че длъжностните лица обмислят и построяването на мостове за животните, които да са широки и озеленени, за да помогнат на слоновете да се придвижват в района.

Кенийския тунел за слонове е бил 10 години в процес на изграждане, и въпреки това не е бил в много напреднал стадии, докато Ричард Брансън, собственик на Virgin Atlantic, не дарил $250,000. Холандското правителство също се включило с пари и привлякло и други спонсори. Две големи ферми в района пък позволили коридора за слоновете да преминава през техните земи. Една от тези семейни ферми е дарила 671дка в полза на коридора. Въпреки че слоновете са нанесли вече щети за $25 000, собственикът и мениджър на фермата Чарли Дайър казва, че се радва и е много доволен да види че тунелът се използва от животните.

Първоначално хората са били скептични относно проекта и са се съмнявали, че слоновете ще искат да минават през тунел, създаден от човека. "Много хора се чудеха, дали си струва да се влагат толкова много пари в това" - разказва Уиикс. "Но досега около три дузини слонове вече са преминали през тунела, което предоставя на природозащитниците отговора, на който се надяват".

Тунелът е разположен насред хълмистите възвишения под Маунт Кения, близо до полетата с млада зелена пшеница и ярко жълта рапица. Облицован е със сено и слонска тор, за да може да примами животните да влязат вътре. Въпреки всичко слоновете все още не са извън опасност, най-вече заради подема на бракониерството, който се стимулира от повишеното търсене на слонова кост от Китай. Според главния надзирател на LEWA Wildlife Conservancy Джон Памери, който е и един от партньорите в проекта за подлеза, само през месец декември бракониерите са убили повече от 30 слона в Северна Кения. Тъй като цената на слонските бивни постоянно се увеличава, бракониерството е "наистина голяма, голяма опасност," казва Памери.

От организацията "Спасете слоновете" са поставили GPS яки на няколко слона, за да могат да следят движението им. Три минути след като Тони преминава през тунела в понеделник, автоматично се изпраща предупредителен SMS на такива хора като Уиикс и Дъглас-Хамилтън, който пък могат да наблюдават движението на слона посредством програмата "Спасете слоновете" на картата на Google Earth. "Този конкретен коридор е почти символ. Това, което се случва тук по върховете на Маунт Кения е много важно и ще има въздействие не само в Кения, но и в цяла Африка по отношение на опазването на слоновете и биологичното разнообразие ", казва Дъглас-Хамилтън.

Източник: /seattletimes.nwsource.com/
Фотоизточник: arunalokayablog