Йогата като алтернатива на престъпността

Всички сме чували за ползите от йогата - знаем че подобрява гъвкавостта, усилва имунитета и понижава нивото на стреса. Но малцина знаят, че практикуването на йога може да намали времето зад решетките за някои престъпници.

На затворниците в Индийския щат Мадия Прадеш се предлага уникална възможност - да вземат редовно уроци по йога в замяна на по-кратки присъди. За всеки 3 месеца, през които затворникът се е занимавал с уроците, се полага намаляване на присъдата с 15 дни. Около 4 хиляди затворници вече се възползват или са се възползвали от тази възможност, като някои от тях са вече толкова напреднали, че даже стават инструктори по йога.


Според Индийските власти практикуването на йога помага на затворниците да подобрят самоконтрола си и да намалят агресията. Един от затворниците, Нараян Шарма, който сега е инструктор по йога, казва че практикуването на йога му е помогнало да прогони гневните мисли от главата си. "Тези гневни мисли ме караха да върша престъпления" - казва той. "Надявам се, че след като бъда освободен ще мога да популяризирам това, което съм научил от Йога-уроците сред моите съграждани, за да знаят хората как да се владеят и да не се стига до престъпления".

Може би трябва да се обмисли възможността и в другите затвори по света да се преподават уроци по Йога.

Автор: Marc Hertz , източник: /Tonic.com/
Картинка: Andrew Kalat, Flickr

От Wikipedia:

Йога е една от шестте ведически философски школи, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението. Йогин е името на онзи, който практикува физическа, умствена и духовна дисциплина Йога.

Йога има пет опорни точки:

* Правилни упражнения (асани) - тялото ни е предназначено да се движи и да се упражнява. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт. Подходящите упражнения трябва да са приятни, за този, който ги изпълнява и в същото време полезни за тялото, ума и духа.
* Правилно дишане (пранаяма) - йога ни учи как да използваме максимално дробовете си и да контролираме дишането. Правилното дишане трябва да е дълбоко, бавно и ритмично. Това подобрява жизнеността и прочиства ума.
* Правилна релаксация - чрез пълно отпускане на мускулите се подмладява нервната система и се постига вътрешен мир.
* Правилна диета - храната, която ядем повлиява ума ни. Йога препоръчва вегетарианска храна.
* Позитивно мислене и медитация - това е най-важната част. Ние сме това, което мислим. Трябва да се стараем да мислим позитивно и творчески, което ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум.