Селяните, които изгониха Шеврон

В понеделник, стотици жители на румънското село Пунджещи (Pungesti) блокирали пътищата създавайки човешка верига, за да попречат на конвоя с тежка техника на Шеврон да достигне до мястото, предвидено за сондаж. Селяните скандирали "Вървете си вкъщи!" и искали да прогонят американския енергиен гигант. "Няма да ги допуснем да дупчат тук, ако ще това да ни струва живота! Те идват тук със полицаи и бодигардове и се опитват да ни сплашат, но няма да успеят, защото ние ни ги искаме тук!" - казва един от жителите на селото, Георге Хрум, който е пенсиониран горски пазач.

Снимка: gandul.info

Не по-слаби били и скандиранията за оставка по адрес  на министър председателя Понта. Протестиращите, които били подкрепени и от други демонстрации на различни места в страната, обвинявали премиера, че се е отметнал от предизборните си обещания да забрани добива на шистов газ, и вместо това е дал на Шеврон разрешение за сондиране. Румънското правителство е продало на Шеврон правата за извършване на фракинг в шистовите скали под територията на повече от милион акра земя. Сега компанията официално има право да да извършва сондажи не само в района на тези три села в Източна Добруджа, но също и по брега на Черно море в Румъния.

Протестите продължили и блокадата останала през цялото време, докато в сряда следобед шефът на полицията в окръг Vaslui разрешил на полицаите да приложат силови методи, за да отстранят протестиращите. Но жителите на селото, близо 500 души, включително жени и деца, падали на колене и с телата си все пак успели да опазят блакадата и да удържат агресията на 300-те жандармеристи, въоръжени с шитове, каски и палки. Един от селяните - 81-годишния Костица Спиридон, който бил един от лидерите на съпротивата срещу шистовия газ, бил премазан от полицията и по непотвърдени данни по-късно починал в болницата. "Те го издърпаха в блатото и го оставиха там повече от 5 минути без медицинска помощ, даже видях един полицай да го удря! - разказва дъщерята на Спиридон.


Друг протестиращ селянин на 76 години получил сърдечен пристъп (за щастие нефатален) при сблъсъците с полицията, а поне още трима души били ранени. Има и други сведения за полицейска бруталност и тормоз даже над малките деца от протеста. В последствие полицейските шефове от окръга са отрекли (естествено) приложението на сила срещу протестиращите.
Източник: /sarahinromania.canalblog.com/


Днес американската компания "Шеврон" е започнала да изтегля съоръженията си от румънското село Пунджещи,след масовите протести срещу експлоатацията на шистов газ в зоната. Екипи на компанията са пристигнали тази сутрин в селото, за да приберат съоръженията, които трябвало да започнат експлоатацията на шистов газ в района.

Въпреки че местните жители се радват на победата си, те смятат, че решението за изтегляне на техниката е само маневра на властите, които в крайна сметка ще направят каквото искат. Затова протестиращите жители на селото се опитаха да блокират изтеглянето на машините, скандирайки "Жандармерията защитава крадците" и "Оставка" по адрес на префекта на окръг Васлуй, който пристигна на мястото. По-късно те позволиха на екипите на "Шеврон" да си тръгнат.
Източник: /romanialibera.ro/


Около 2000 души са протестирали снощи в Букурещ срещу експлоатацията на шистов газ в знак на солидарност с жителите на Пунджещи. Демонстрантите протестирали също така и срещу канадския проект за разработване на златодобивна мина в село Рошия Монтана, Трансилвания, с използването на голямо количество цианид. Протестиращите скандирали "Долу правителството", "Предатели" и "Идва революцията", а някои от демонстрантите успяха да преминат през образувания от жандармеристите кордон.
Източник: /gandul.info/


Ако не сте наясно с темите "фракинг" и "шистов газ", вижте материал на английски от Sciencedaily.com, разказващ за радиоактивност, тежки метали и други отрови, открити в реките и потоците около районите, където се добива шистов газ. Препоръчвам да видите и документалния филм "Газланд", ако още не сте го гледали.



Ако ви е допаднала тази добра новина, вижте и този материал: "Фермерът, който победи Монсанто"

-

-