Как се спасява планетата капка по капка

Абид Сутри (Aabid Surti) е рядко срещан образ. Този брадат и кокалест човек е популярен индийски писател и художник, който е автор на множество разкази, романи, пиеси, детски книги, комикси и мн.други. Преди няколко години, когато е поканен от индийския президент на церемония в столицата Ню Делхи, за да получи награда за литература, Абид учтиво отказва, като се оправдава, че е твърде ангажиран с новата си книга и няма вереме за странични неща. Въпреки това, вече седем години поред, всяка неделя авторът намира време за друго нещо: той обикаля от врата на врата в Мира Роуд (едно от невзрачните предградия на Мумбай), като води със себе си водопроводчик, и предлага на местните обитатели безплатна поправка на чешмата!

Като виден индийски художник и писател, Абид е написал повече от 80 книги, но никоя история не го е мотивирала толкова силно, колкото истината за недостига на питейна вода на планетата. "Четох едно интервю с бившия Генералният секретар на ООН Бутрос Бутрос-Гали," спомня си той, "който каза, че до 2025 г. повече от 40 страни се очаква да изпитат водна криза. Спомних си детството ми в гетото, където се водеха боеве за всяка кофа с вода. Знаех, че недостигът на вода ще бъде краят на цивилизования живот."

Почти по същото време, през 2007г., докато гостува на свой приятел, Абид Сутри забелязва капещия кран на чешмата в къщата на домакина. Когато Абид повдига въпроса за крана, приятелят му притеснено отговаря, че му е неудобно да извика водопроводчик за толкова дребна поправка, каквато е смяната на гумено уплътнение на кран, защото повечето водопроводчици отказват да посещават адреси за такива незначителни ремонти.

Няколко дни по-късно, Абид прочел статистика в един вестник, според която - ако от чешмата капе една капка за една секунда - това прави хиляди литри вода месечно, които просто са изгубени. Това го навело на идеята: сам да вози водопроводчик от врата на врата - и така да се обикаля всеки уикенд по един жилищен комплекс, за да се ремонтират безплатно капещите кранове на хората.


Като човек на изкуството, Абид бил спечелил повече добра воля, отколкото пари, затова първото предизвикателство било финансирането. "Но, ако имате една благородна мисъл, природата се грижи за нейната реализация", казва той. И ето, в рамките на няколко дни, той получава съобщение, че най-неочаквано му е отсъдена награда от 1,00,000 индийски рупии (около $2000) от Hindi Sahitya Sansthan (UP) за приноса му към литературата на хинди. Така, в една неделна сутрин на 2007г. (международната година на водата), Абид тръгнал, придружен от водопроводчик, да обикаля кварталите, за да се ремонтират чешмите на хората.

Започнали да сменят старите кръгли гумени уплътнения с нови, а понякога се налагало да се смени целия кран, като за целта писателят ги купувал на едро от пазарите. Той нарекъл своята, състояща се от един човек, организация с нестопанска цел "Drop Dead" (приблизително се превежда "Смърт на капката" - бел.пр.) и създал лозунг за нея: спаси всяка капка... иначе ще загинеш.

Всяка неделя, отборът на Drop Dead - който се състои от самия Абид, водопроводчикът Рияаз и една жена-доброволец Теджал - обикалят жилищните блокове и, където има нужда, се захващат за работа. Един ден предварително Теджал обикаля района да раздаде брошури, обясняващи тяхната мисия, и да разлепи плакати по асансьорите и входовете, които да осведомят хората за задаващата се криза за питейна вода. И така, до неделя следобед, вече всички жилища в района са "подсушени" и с поправени чешми.

До края на първата година, те вече са посетили 1533 домове и са поправили повече от 400 капещи чешми. Така постепенно, новината започва да се разпространява. През март 2008г., режисьорът Шекар Капур (Shekhar Kapur), който работи по свой филм за опазване на водните ресурси, научава за усилията на Абид и пише на своя уебсайт: " Абид Сутри, благодаря ви много за това, което правите. Ще ми се да има повече хора като вас на този свят. Моля, поддържайте връзка с нас и продължавайте да ни вдъхновявате. Шекар."

Местните вестници започват да пишат за Drop Dead, което предизвиква вълна от благодарствени имейли и спонтанни съобщения. Едно от най-сърдечните послания идва от суперзвездата актьорът-продуцент Шах Рук Хан (Shah Rukh Khan), който е дългогодишен читател и почитател на комиксите на Абид. След като прочел във вестника статията, озаглавена "Градът на ангелите", той пише на Абид: "Това ми звучи като едно от малките-големи дела, които би направил моят баща. Много е странно, че като дете се радвах на вашия комикс за смелия герой Бахадур, а сега - толкова години по-късно - ме радва вашата чешмяна история, когато аз самият съм вече баща. Бог да ви благослови, и - Да, аз вече вярвам, че съществуват ангели и супергерои, след като прочетох статията за Вас във вестника."

През 2010г., Аабид Сутри е номиниран за наградата "Бъди промяната" от CNN-IBN CJ. През същата година, телевизионен екип от Берлин идва, за да проследи писателя в неговите неделни обиколки, които продължават и в слънце, и в дъжд. Трудно е да се каже колко точно вода е спасил Абид с неговата инициатива, като се има предвид, че крановете на чешмите вероятно щяха да продължават да капят месеци наред, дори години, ако не беше се появил той на вратата на хората в една неделна сутрин, за да ги поправи. Все пак, може да се изчисли приблизително, че Абид еднолично е спасил до момента поне 5,5 милиона литра питейна вода.

През лятото на 2013г., в щата, където живее Абид, се очаква една от най-големите суши от 40 години насам. Месеци предварително, главният министър Притхвирадж Чохан предупреждава гражданите да започват да съхраняват вода. Но докато министрите лобират за водни помощи за милиони долари, Абид смята, че неговия подход е много по-прост и евтин. Пристъпвайки към поредния входен звънец на Мира Роуд, през поредната неделя, в седмата година на своята еднолична мисия, той казва: "Всеки може да започне проект за опазването на водните ресурси в своята  област. Точно това е хубавото на тази концепция - че тя не се нуждае от много средства, нито пък от офис. И което е най-важното, тя оставя силата отново в нашите собствани ръце."

Бих нарекъл този човек "съвременен ангел", но аз съм късметлия, защото мога да го наричам "татко". (Автор на този материал е синът на Абид - Алиф Сутри (Aalif Surti) - бел. пр.)

Източник: /helpothers.org/

-

-