Избрано от Добрите новини за изминалата седмица (11-17 февруари 2013г)

Българската пролет

След като през цялата изминала седмица из цялата страна не стихваха протестите на гражданите срещу енергийните монополи, вчера, в неделя, България въстана! Десетки хиляди българи, в десетки градове на страната се включиха в неделния национален протест, който се оказа най-масовата протестна акция за последните години и прерастна в социално недоволство срещу управлението на страната -безработицата, лошото здравеопазване, високите сметки. Снимката е от Варна, където освен че протестът беше най-многоброен, се случи и нещо невиждано - жандармеристите посрещна протестиращите със свалени щитове в знак на солидарност. Гражданите пък ги даряваха с цветя, а след бурни аплодисменти кордонът бе отворен.


 

„Дела трябват, а не думи”

17-годишен ученик от Смолян изрисува една от стените в дома си с лика на Апостола, и така картината се вижда от всички страни на улицата. "В днешно време имаме нужда от някой като него" - казва Илия Кръстанов и обяснява, че на неговата улица живеят доста малки деца и ще е хубаво те да знаят кой е Васил Левски.

Здраве

Отварят безплатен зъболекарски кабинет  за хората в неравностойно финансово положение. Инициативата се осъществява съвместно с Червения кръст и Столична община като пациентите ще се подбират от списъците на Министерството на труда и социалната политика.
Има млади медици, които, въпреки възможностите и добрите перспективи извън страната, избират да останат в България и да практикуват професията си в провинцията. Примерът е от Силистра, където за 2 години Областната болница успя да привлече на работа десетина млади лекари. От 2 години силистренската болница е база за обучение на специализанти. Оказва се, че възможността да работят и едновременно да специализират в родния си град връща младите лекари в Силистра. Поне засега младите медици не мислят за чужбина. Харесват работата си и възможността да учат и да трупат опит.
Деца създадоха гривна в помощ на болни възрастни хора. Изобретението ще следи състоянието на възрастни хора със здравословни проблеми и, ако констатира нещи критично, ще алармира притежателя му да вземе незабавни мерки. Младите учени предвиждат гривната да може да подава сигнал и на телефон 112.

Възрастните се учат на работа с компютър

В продължение на месец възрастните хора във Вършец ще се обучават да боравят с мишка, да се регистрират в социалните мрежи, да си създават имейл адреси и да сърфират в интернет. Те споделят, че искат да получават по електронната поща писма и снимки от внуците си, да намерят свои приятели, с които отдавна са прекъснали връзките си и да открият информация за света в интернет.

Българското по света

За първи път у нас ще се проведе квалификационен танцов конкурс за Dance World Cup 2013. Конкурсът е със състезателен характер и е квалификационен регионален конкурс за Dance World Cup 2013 (Световно първенство по танци). Победителите на регионалния конкурс в София ще получат квота и правото на участие на Dance World Cup 2013 в Брайтън, Англия. Цел на конкурса е популяризирането на българските танцови таланти по света, като участниците, спечелили висок брой точки, ще получат правото да участват на Световния танцов конкурс Dance World Cup 2013 и да представят страната ни.
„Съвременната библиотека", изградена в Баня Старинна в Пловдив, е номинирана за наградите на големия сайт Architizer в категория „Временни обекти". Проектът на местното архитектурно Студио 8 1/2 спори с 4 други малки постройки от целия свят. Наградите „Архитайзър А+" са едни от най-популярните в интернет, като в гласуването се включват стотици хиляди души от целия свят. Ако желаете, можете да гласувате тук.

Зелена енергия

Три детски градини в пловдивския район „Тракия" ще произвеждат и продават ток на ЕВН. В ОДЗ „Едгар Бароу" вече са монтирани първите три фотоволтаични системи. Те са дарение от италианска компания. Инвестицията в панелите е 20 000 лева.Очаква се със спестените пари от енергия бързо да се възстанови вложението.

Туризъм

Уникален музей отвори врати във Велико Търново, в който като истински са застинали фигурите на славните владетели от Второто българско царство. 28 пластични фигури в естествена големина, облечени в копия на автентични костюми, са подредени във възстановки на сцени и интериор от живота на царе, боляри, занаятчии и монаси. До 10 март посетителите ще могат да разглеждат комплекса безплатно.
Община Неделино влага над 65000лв. за проект, касаещ развитието на туризма в общината. Предвижда се направата на редица екопътеки до природните забележителности в общината -връх Шайдица-Горен Върли дол, Барякъв дол - Стояново, Стояново - Римски гробища - Св. Неделя, Неделино - Св. Илия, Неделино-мест.Халваджиево(Чекаре) и Барякъв дол - Корията.
Над 6 милиона лева ще бъдат вложени в обновяването на комплекс Етъра край Габрово, Архитектурно-исторически резерват „Боженци" и Дечковата къща.

Технологии

Артефакти от експозицията на Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъдат тествани и изследвани с уникална технология, която предстои да бъде разработена в рамките на тригодишен международен научен проект. Регионалният музей е един от 8-те партньори по този проект, идеята на който е да се създаде скенер, работещ с терахерцови честоти. Новата технология ще дава възможност да се уловят и визуализират първоначални скици, етапите на протичане на творческия процес или да се определи съдържанието на затворени керамични съдове. Счита се още, че тази технология е напълно безвредна за експонатите.

Обичаме природата

Лошото време не попречи на стотици да се съберат на 14 февруари в центъра на столицата, за да покажат любовта си към природата и да преминат в шествие от булевард „Витоша" до Парламента в знак на несъгласие с правителствената политика по екологичните въпроси. Под мотото "С планината и морето в сърцето", протестиращите излязоха на улицата в Деня на влюбените, за да раздадат своеобразни сърца в знак на обичта към природата.
Летният дъб в дунавския парк на Силистра вече е защитен обект по Закона за биологичното разнообразие, а чинарът от столичния район "Витоша" е запазен и ще бъде обгрижен.
Обявена е нова защитена местност -  „Находище на Уехтрицова урока в с. Острица”. В нея са включени имоти от поземлен и горски фонд в землището на с. Острица, община Две могили, област Русе, с площ 365,777 дка. Растението уехтрицова урока (Bupleurum uechtritzianum) е описано като ново за науката през 2010 г. То е Балкански ендемит е и едно от най-редките в българската флора. Ареалът му заема североизточния край на балканския полуостров. Снимка на Уехтрицовата урока: ©Стоян Стоянов/www.riosv-ruse.org
Добри новини за птиците: Белоглав лешояд, освободен в района на Котел сви гнездо в единствената останала колония на лешояди в Източни Родопи, а за втора поредна година двойка белоглави лешояди загнездиха в Източна Стара планина. Около 80 къдроглави пеликани са се завърнали в резервата „Сребърна" край Силистра и започват да създават двойки.

Новото християнство

Църквата във Варна спасява наркозависими младежи. Един ден жена на средна възраст отива да се помоли в православен храм във Варна за сина си Младен, който е наркозависим. Майката забелязва младеж (сега свещеник Ясен Керчев), почти на годините на сина й, който се моли до нея. Попитала го къде се е научил на молитвата. "При един млад свещеник в Аспарухово, отец Георги", отвърнал той. По този начин отец Георги Фотакиев се свързва с Младен и започва духовно да се грижи за него. Същевременно хора от енорията започват да посещават момчето, подаряват му книги и дори компютър. Виждайки лично отношение към себе си, Младен постепенно се променя, започва да посещава редовно храма и да взема редовно участие в тайнствата на църквата. Историята продължава ...
Вижте също и "Молитва за нашата църква"

Любовта на децата

Момче от Раковски инициира благотворителна акция за деца от Центъра за настаняване от семеен тип „Дом за нашите деца“ в Брезово. Ивайло Шопов, ученик от ОУ „Христо Смирненски”, гр. Раковски, се запознал с 10-те възпитаници на Дома по време на тяхно Коледно тържество. Много се впечатлил, че в съседния град Брезово има свои връстници, лишени от родителска ласка. Момчето споделило с класния си ръководител Минчо Пендаков своето желание да помогне на тези деца. Класният взел разрешение от директора на училището и съучениците на Ивайло от V-б клас повече от месец отделяли от своите парички за дарение. Продължава...
-


-