Безплатна светлотерапия на автобусните спирки в Швеция

Стокхолм, Швеция - На пътуващите в северния шведски град Умео се прилага ултравиолетова светлотерапия, по време на мрачните и дълги зими, с които са известни скандинавските държави. Енергийната компания Umea Energi е решила да инсталира ултравиолетови лампи на около 30 от автобусните спирки в следващите 3 седмици.

"Това се прави, за да могат хората да получат поне малко топлина и енергия, докато си чакат автобуса," казва маркетинговия директор на Umea Energi Ана Норгард. Умео се намира на около 600 километра северно от столицата Стокхолм. Енергийната компания иска освен това да наблегне и на факта, че нейното електричеството идва от изцяло екологични източници, а всички вредни лъчи от лампите предварително биват филтрирани и отстранени.


Голяма част от Швеция е в плен на дългите и мрачни полярни зими, които често са съпроводени с много сняг. През този сезон слънцето в Умео изгрява около 8 часа сутринта и залязва в 3 часа следобяд. Дневната светлина е най-кратка през декември, когато слънцето изгрява около 10 сутринта и залязва в 2:30 следобяд. А някои от градовете в северния полярен кръг изобщо нямат никаква слънчева светлина в продължение на няколко седмици през зимата.

Източник: /newsdaily.com/
-