Кино за слепите хора в Маракеш

Азиз Боуахалачан пристъпва в тапицираното с плюш фоайе на киното в мароканския град Маракеш, при което му се връчват - вместо 3D очилата, каквито е нормално да се видят в съвременните кина - чифт специални слушалки.

20-годишния Азиз не е обикновен любител на киното, а и киното, в което влиза, също не е обикновено. Всяка седалка в това кино е оборудвана с множество допълнителни устройства, за да могат изцяло слепите и хората с частично увредено зрение да се наслаждават пълноценно на седмото изкуство.

Филмът, който се прожектира е "Lalla Hoby" - популярна мароканска комедия. Разказва се за мъж, който прекосява Гибралтарския проток, за да търси жена си, която пък го е напуснала и е отишла да живее в Белгия заради друг мъж. Филмът излиза през 1996г. и е единствения северноафрикански филм, който е адаптиран, за да му бъде добавено аудио описание.

Да поведеш по пътя

По време на прожекцията г-н Боуахалачан - екипиран със слушалки, които се включват в малък приемник, разположен в облегалката за ръцете - слуша гласа на разказвач, който описва последователността на действието, езикът на тялото, отделните сцени... всички тези дребни, но важни неща, които правят киното кино.

"Това е една брилянтна идея." - казва Азиз - "Не съм имал възможност да "гледам" филм, откакто загубих зрението си, но сега отново се чувствам част от света на киното."

Азиз губи зрението си през 2005г, когато се разболява от синдрома на Бехчет, от което се увреждат очните му нерви. Седем години по-късно, той вече може да "гледа" филми заедно с виждащите хора. И освен това, благодарение на аудио описанието, всички в киносалона се смеят едновременно на лудориите на героя от Lalla Hoby - например в момента, когато пада от малката лодка, с която прекросява Гибралтар.

Мароко е първата африканска държава, която прилага тези нови технологии. Гласът на разказвача говори през цялото време на филма и по-този начин помага на хората с увредено зрение да се чувстват част от цялото преживяване. "Ние сме единствената страна в Африка и в Арабския свят, която предлага такава възможност за слепите хора" - казва Надя ел-Хансали, от фондацията организираща Международния филмов фестивал в Маракеш.

През последните 2 години, по време на ежегодния филмов фестивал, се прожектират и филми с аудио описание, а същата фондация спонсорира и адаптирането на обикновените филми към сляпата публика. До момента има 8 филма с добавен аудио-разказвач, сред които "L'Atlante" (1934), "Африканската кралица" (1951) и "На изток от рая" (1955). През следващите 18 месеца се очаква още 6 филма да бъдат адаптирани.

Г-жа Ел-Хансали е сред хората пишещи сценариите, които разказвачите да четат по протежение на филма. Това се прави с голяма прецизност, за да могат думите на разказвача да запълват точно интервалите между диалозите на актьорите. "Много се стараем да определим какво точно е нужно да разкаже разказвача, с цел филма да бъде разбран най-добре" - обяснява ел-Хансали. - "Същевременно трябва да се избегне даването на прекалено много информация, защото тя би могла да обърка хората, които не виждат екрана."

Едно истинско кино преживяване

В миналото са са ползвали доброволци - разказвачи, които са стояли в кинозалите и са разказвали какво се случва на екрана, но за съжаление те твърде често са говорели в моментите, когато се развиват ключови сцени или диалози във филма. Точно това трябва да бъде избегнато според Мохамед Доукали - преподавател по философия в университета Рабат в столицата на Мароко, който също е с влошено зрение. Той е фен на новите технологии и вече ползва специално пригоден софтуер за ежедневната си работа. "Хубавото на технологиите е, че премахват някои от пречките по пътя ни" - казва г-н Доукали.

Той описва себе си като истински любител на киното, но основно гледа DVD-та у дома си, а някой от близките му разказва какво се случва. Ето защо е силно развълнуван от възможността да иде на истинско кино. "Благодарение на разказвача, сега можем да усетим филма по начин, който преди беше недостъпен за нас слепите. А и съвсем друго си е да "гледаш" кино в голяма зала и сред голяма публика, в крайна сметка точно това е най-хубавото на киното" - казва той.

Източник: /ВВС/

Дано и слепите хора в България скоро да имат такава възможност да се наслаждават на киното.
-