Екстремен туризъм - що е то?

Докато повечето пътешественици посещават Мексико за да пият Маргарити, докато блаженно се изтягат на белите плажове, друга група туристи, доста по-малобройна, предпочита отдалечени и затънтени области, където бива преследвана от емиграционните власти или рискува живота си, пресичайки опасни блата и свлачища.

Нарко войната в Мексико и нарастващото насилие са причина повечето туристи сериозно да обмислят преди да изберат страната като дестинация. Туристическите агенции обаче набират клиентите си сред тези хора, които търсят не само почивка, а почивка от скуката. Тези иновативно мислещи агенции предлагат пътешествие например до някои отдалечени планински области, където се подвизават бунтовници или до някои от най-престъпните квартали на Мексико Сити. Все още не може да се каже дали тази алтернативна тенденция ще допринесе за разцвета на туристическия сектор в Мексико, който понастоящем съставлява 9% от икономиката на страната.

"Чуждестранните туристи, предимно от Европа, се записват за екскурзии до градове като Тепито, които градове са известни с големия си пазар на наркотици, малолетната проституция и пиратските стоки" - твърди Сезар Естрада, управител на агенцията Universal Travel. На други места пък се организират т.нар. "сафарита", където туристът бива преследван и рискува да бъде ограбен или отвлечен за откуп. "Казваме на посетителите да не се обличат твърде елегантно. Ако някай иска да се снима, нашите екскурзоводи ще направят снимките възможно най-дискретно" - казва Естрада.

Доната Вон Салвиати, германска туристка, казва че предпочита алтернативните турове, защото чрез тях се добива представа за истинското Мексико, и тази представа е много по-реална, отколкото примерно посещението до плажен курорт като Канкун. "В Германия няма такива неща" - казва тя.

Друга туристическа агенция, която действа в централния щат Хидалго, се е специализирала в симулирани турове, където туристът може да се почувства всички несгоди и трудности като нелегален емигрант, който се отитва да пресече Мексикано-Американската граница. Туристите заплащат 200 песос (около $15) за нощен преход, където екскурзоводите играят ролята на "polleros" - безскрупулните истински трафиканти на хора, които взимат хиляди долари, за да прехвърлят през границата желаещите да емигрират. За да изпитат истинските несгоди на трафика, на туристите се забранява да си носят храна и вода и са принуждавани да песичат блата в тъмницата и да се крият във възможно най-трънливите храсти. За тези, които не бягат достатъчно бързо и биват "заловени", турът приключва - "емиграционните власти" ги завръзват и ги хвърлят в каросерията на покрит с бризент "патрулен" камион.


Тези симулирани турове започват преди 6 години, като първоначално целта е била да се привлече вниманието към нелегалната емиграция - към януари 2009г. близо 7 милиона са мексиканците, които живеят нелегално в Съединените щати.

Американската агенция Global Exchange Reality Tours пък има за цел да образова туристите за социалните условия в развиващите се страни, като за целта води клиентите си в южния щат Чипас, където те могат да усетят начина на живот на партизаните и бунтовниците. В тази отдалечена планинска област се подвизават бунтовниците Запатиста - революционна група, която организира въстание през 1994г. за защита на коренните си права. Туристите може и да не успеят да зърнат неуловимия лидер на Запатистите командир Маркос, но за смерка на това се запознават с кухнята и уникалната култура на Мексиканския юг.

Източник: / YahooNews/