Пчелният мед - натурално лечебно средство, лекува даже и рани

Пчелният мед отдавна се смята за една от най-мощните природни суперхрани. Лечебните му свойства са известни от дълбока древност, знае се за антибактериалното му действие, а отскоро учените вече се интересуват и как точно протича процеса на излекуване с помощтта на меда. Оказва се, че лечебното действие на меда би могло да замести антибиотиците, които масово се предписват от съвременните медици.

Скорошно проучване, резултатите от което са публикувани в журнала Microbiology, показва че меда, който е получен от пчели хранещи се с цветовете на чаеното дърво (Leptospermum scoparium), може да попречи на стрептококовите микроби да замърсят наранените участъци от кожата. Изследователите са провели лабораторни тестове, при които установили, че дори и съвсем малко количество мед е достатъчно да убие голяма част от бактериите по кожата, които инфектират раните. Освен това медът драстично намалява упорития биофилм, образуван от стрептококите. Според учените пчелният мед не само помага за оздравяването на раните, но успешно може да се използва и за предпазване от инфекции.

Тези нови открития за свойствата на пчелния мед идват съвсем навреме, за да предоставят алтернатива, защото понастоящем, за борба с всички видове инфекции, обичайно се прилагат антибиотици. За съжаление приемът на антибиотици води до унищожаване също и на бактериите, които са полезни за организма и нормално обитават чревния тракт, което според учените може да доведе до състояния, които са свързани с психичните заболявания. Освен това има изследвания, които показват, че антибиотиците са една от причините за развитието на болести като затлъстяване, диабет, нарушена обмяна на веществата и др.

Освен чудесните антибактериални свойства, пчелният мед може да има и много повече здравословни приложения. Едно проучване например показва, че консумацията на мед местно производство може да намали с до 60% симптомите на алергиите, причинени от полените на брезата. В това проучване, което може да се намери във вътрешния архив на уебсайта по Алергии и имунология (IAAI), са взели участие 44 души, които са били диагностицирани с алергия към полените на брезата, а всички те са консумирали ежедневно или брезов, или обикновен мед от ноември до март.

Автор: Mike Barrett
Източник: /NaturalSociety/
Фотоизточник: Wikipedia
-