Тазгодишния Японски лов на китове е спрян!

Токио, Япония
Официални представители на Японското правителство съобщиха, че поради упоритата и агресивна съпротива от страна на група природозащитници, ежегодния арктически лов на китове е временно прекратен. Флотилията на Sea Shepherd Conservation Society е преследвала в продължение на седмици японските китоловни кораби из ледените морета на Антарктика, опитвайки се да блокира традиционния ежегоден лов на китове. В резултат на действията на природозащитниците, от 10 февруари ловът на китове е официално прекратен, съобщи говорителят на Японската риболовна агенция Татсюиа Накаоку. Въпреки че атаките не са причинили никакви материални щети на плавателните съдове, активистите са замервали китоловците с гранясало олио в бутилки, а веднъж даже успели да оплетат веслото на единия китоловен кораб с въже, което предизвикало забавянето му.

"Временно прекратихме китоловните си проучвания, но вероятно ще ги възобновим, когато условията станат достатъчно безопасни" - казва Накаоку, но без да уточни колко дълго ще продължи спирането на лова. Ловът на китове, за който Япония твърди, че е с научно изследователски цели, е разрешен от Международната китоловна комисия като изключение на действащата забрана от 1986г. Освен това Япония твърди, че е в правото си да извършва лов на китове, тъй като той е част от проучване за влиянието на китовете върху риболовната индустрия. Опонентите обаче са на мение, че китоловното проучване е само за прикритие, тъй като китовото месо на практика се продава за консумация, а не се използва за изследвания.

Природозащитната организация The Sea Shepherd преследва и саботира китоловните флотилии от няколко години, за което време си е спечелила многобройни поддръжници в цял свят, а също и много спонсори. Освен това групата печели и допълнителна полулярност заради смелите си действия в защита на китовете, представени в документалните серии на Animal Planet "Whale Wars" ("Китоловни войни"). Природозащитниците разполагат с три плавателни съда за "Безкромпромисната операция" по преследване на китоловците през този сезон, наречени съответно "Боб Бейкър" (Bob Barker - един от благотворителите на кампанията), "Стив Ъруин" (Steve Irwin - един от най-известните съвременни природозащитници, починал неотдавна) и Годзила (Gojira - добре известното японско име на морско чудовище).

Японската риболовна агенция обяви активистите от The Sea Shepherd за терористи, поради техните саботьорски и войнствени действия срещу китоловците.

Японската китоловна флотилия, състояща се от близо180 души на четири кораба, има за цел през този китоловен сезон, който по план трябва да приключи през месец март, да улови 850 дребни кита от вида Balaenoptera acutorostrata. По време на китоловния сезон миналата година Япония е убила 506 кита, което е доста под планирания улов от 850 бройки.

Според Грант Парейра, който е съветник и член на природозащитната група саботираща лова, Япония е трябвало да забрани лова на китове още преди 10-15 години. "Погрешно е и от морална, и от правна гледна точка да се убиват китове", казва той. През миналата година Австралия подаде жалба срещу Япония в Международния съд в Хага, за да се забрани убиването на китове за научни цели в Северния океан, но се очаква съда да излезе с решение не по-рано от 2013г.

Въпреки че китовото месо не е чак толкова популярно и разпространено ядене в Япония, много хора там смятат, че е лицемерие от страна на Западняците да упрекват Япония че ловува китове, докато в Западния свят масово се убиват прасета, крави, пилета, лови се риба и т.н. Според Японците това са просто културни различия.

През миналата година един от корабите на организацията Sea Shepherd потъна, след сблъсък с Японски китоловен кораб, а капитанът на кораба - новозеландецът Питър Бетюн - бе арестуван и по-късно изпратен на съд в Япония. Повдигнати са му обвинения за вандализъм, физическо насилие и др. и той е задържан в Японски затвор. По-късно Бетюн е освободен и се завръща в Нова Заландия.



Накаоку разказва, че природозащитниците са преследвали Японската флотилия, като се били приближили плътно до водещия китоловен кораб "Nisshin Maru". "Много е жалко, че нашата изследователска дейност беше възпрепиятствана от такива саботьорски действия, които можеха да доведат до сериозни щети и наранявания" - казва той. "Ние се надяваме да възстановим изследователската си програма възможно най-скоро."

Японската китоловна флотилия потегли от Япония в края на миналата година и по план експедицията трябваше да продължи още няколко седмици. В последните години обаче Япония не успява да изпълни китоловната си квота, поради все по-упоритите усилия на активистите от многобройни природозащитни организации, които са против убиването на китове. През миналия сезон Японските китоловци приключиха кампанията с едва половината от предварително определената бройка за улов.

Източник: /www.msnbc.msn.com/